Vapaaksi säännöistä

| 6.6.2013|

Kaikkialla on sääntöjä. Ihminen on rakentanut koko elämänsä erilaisten sääntöjen varaan. Ulkopuolisten tai itse asetettujen. Elämä itsessään ei kuitenkaan etene sääntöjen varassa tai niiden mukaan. Mikään ei ole varmaa ja pysy samana jatkuvasti. Kaikki muuttuu alati.

Kun alkaa ymmärtämään maailmankaikkeuden ohjausta ja kuulemaan omaa sisäistä intuitiotaan, alkaa vähitellen ymmärtämään kuinka rajoittavaksi olemme elämämme rakentaneet. Kaikkialla on järjestelmiä ja toimintatapoja joiden mukaan meidän tulisi elää. Monesti ne tuntuvat täysin järjen vastaisilta ja niihin on vaikeaa sopeutua. Miksi? Juuri siitä syystä, että ne eivät ole kaikille oikeita. Olemme jokainen yksilö ja erilainen. Kun meidät yritetään tunkea samaan muottiin, syntyy automaattisesti vastustusta.

Otetaan esimerkki. Yritys jossa on laadittu tarkat konseptit ja toimintatavat joita jokaisen pitää tarkasti noudattaa. Näin pyritäänkin toimimaan, mutta tulee tilanne johon jokin toimintatapa ei sovikaan vaan työntekijä käyttää omaa harkintaansa ja soveltaa sääntöä hiukan. Lopputulos on hyvä, mutta työntekijä toimi sääntöjen vastaisesti. Johto ottaa puhutteluun ja toruu työntekijää sääntöjen vastaisesta toiminnasta. Perusteluna ehkä, että näin meillä on aina toimittu ja tästä ei saa poiketa. Mitä tapahtuu? Työntekijä alistuu kohtaloonsa, tuntee pahaa oloa (ensin oli ilmeisen onnellinen oivalluksestaan hoitaa jokin asia hyvin) ja päättää noudattaa sääntöjä jatkossa. Näin kuolee luovuus ihmisiltä sekä omanarvontunne. Työ alkaa maistumaan puulta eikä sen tekemiseen jaksa panostaa yhtään enempää kuin on pakko. Yritys on juuri luonut itsellensä robotin, joka yltää vain juuri ja juuri siihen suoritukseen mikä on pakollinen.

Jokainen tilanne on uusi, jokainen asiakas on erilainen. Kuinka ihmeessä yhtä ja samaa sääntöä voisi noudattaa kaikkeen ja kaikkiin. Minä en ainakaan halua ympärilleni robotteja, jotka noudattavat sääntöjä. Toivon ympärilleni ihmisiä, jotka oppivat lukemaan tilanteita luovasti, kuulemaan sisäistä ääntään, kokeilemaan innoituksiaan ja toimimaan vain sydämestään. Aivan kuten kaikkiin vaivoihinkaan ei voi antaa samaa lääkettä, ei kaikkiin tilanteisiin voi käyttää samoja sääntöjä. Silloin kun yritysmaailma ja johtajat ymmärtävät tämän, elämä muuttuu. Jokaisella on oma vahvuutensa ja osaamisalueensa. Antakaa ihmisille vastuuta ja mahdollisuus soveltaa ja näyttää miten he luovat. Ihmeitä syntyy ja työ muuttuu iloksi.

Sama pätee omiin uskomusjärjestelmiimme, mitkä olemme saaneet perheeltämme ja kasvuympäristöltämme perintönä ja myöhemmin lisänneet siihen omamme. Kaikki se on vain paksua muuria itse rakentamamme vankilan ympärillä. Kehotan kaikkia tunnistamaan nuo turhat säännöt ja laskemaan niistä irti. Elämä on uusi. Nyt on nyt. Se mitä on joskus ollut, oli silloin. Mikä vapaus koittaakaan, kun huomaa, ettei tarvitsekaan pystyä siihen ja tuohon, mitä oli aikaisemmin aina vaatinut itseltään. Tai luullut muiden vaativan.

Sama koskee ajatuksia, että joidenkin asioiden pitäisi olla jollain tietynlaisella tavalla. Tai ihmisten tulisi toimia eri tilanteissa jollain tietynlaisella tavalla. Tai, että ihmisten tulisi ajatella jollain tietynlaisella tavalla asioista. Ja kun näin ei käy, muut uhraavat valtavasti aikaa pohtiessaan sitä, miten joku voi toimia noin tai ajatella niin. Mitä järjetöntä ajanhaaskaa!!! Jokaisen tulee huolehtia oman mielensä toiminnasta ja siitä mihin sen keskittää. Hyväksy muut niin sinut hyväksytään. Ja jos ei hyväksytä, mitä sitten? Kaikilla julkisilla keskustelupalstoilla on aina runsaslukuinen asiantuntijaraati paikalla kertomassa mikä on pielessä tai miten asian olisi pitänyt mennä. Olemme muiden arvostelun asiantuntijoita joka ikinen. Mutta kuka huolehtii, että itse ajattelemme ja toimimme oikein? Hyväksy itsesi ja sinun on paljon helpompi hyväksyä myös muut. Jokainen arvostelu minkä kohdistat itsesi ulkopuolelle ilmaisee vain asioita joita et hyväksy itsessäsi. Kaikki muutos on aina tehtävä itsessämme, vain siten mikään kokemuksessamme voi muuttua.

Ota tieto tästä hetkestä. Se on kaikille saatavilla. Se ei pohjaudu menneeseen tai tulevaan. Se on tieto, mikä löytyy juuri nyt siihen mihin sitä tarvitset. Kun toimit sydämestä käsin kuulet tuon ohjauksen, silloin et voi toimia kuin oikein. Luovu mielen hallinnasta ja siirry sydämen ohjaukseen. Taistelu muuttuu iloksi ja vaikeasta tulee helppoa.

Kun seuraat jonkun muun luomia sääntöjä, elät jonkun muun ohjaamaa elämää. Kun siirryt seuraamaan omaa totuuttasi, otat elämän ohjat omiin käsiisi.

Vapautta ei ole valita muiden vaihtoehdoista. Vapautta on luoda omat. Meillä kaikilla on tuo vapaus!

 ~Mila Boström~
Jaa: Facebooktwitterlinkedinmail
Seuraa: Facebooktwitterlinkedinyoutubeinstagram
Bookmark the permalink.

Comments are closed.